List

Sem Ham Forash…

0

Jag är ingen historiker eller etnolog. Det här skriver jag för att jag själv tycker det är roligt. Det är ingen doktorsavhandling eller nåt. Mycket av informationen kommer från olika sidor från nätet. Det är även mina tankar och mina tolkningar. Jag vet att inte alla håller med om de tolkningar som finns. Här berättar jag från min synvinkel om en Gudinna som jag vandrat länge bredvid…

Lilith, en nedtystad historia om kvinnlig frigörelse och patriarkal hämnd…

I många historier förknippas hon ofta med rovfåglar och med ormar. Hon är ormen i paradiset. Hon är häxan som stjäl barn ochsom förför män i deras sömn. Hon ansågs vara en Succubus, en kvinnlig version av Incubus. Man kan jämföra henne med den nordiska maran, som beter sig på ett liknande sätt. Och i bland så framställs hon som vacker, gudomlig med vingar och ugglefötter. På samma gång som hon beskrivs som ond och farlig så står hon för styrkan i kvinnligheten, som självständig och okuvad. Hon personifierar den mörka sidan av kvinnans kreativa och sexuella krafter. Och många ansåg, eller anser att hon är en fiende till den manliga ordningen. Ja, så fort en kvinna visar framfötterna, eller ugglefötterna…hehe, så blir hon ett hinder. 

Jag talar förstås om Lilith, eller Lilit om man vill. Jag skriver Lilith och hon tillhör från början den judiska mytologin. Lilith, demonernas moder, vampyrernas drottning och ondskans furstinna. Det sägs att hon var den första vampyren och att hon var Adams första fru och som flydde från paradiset för att hon inte ville underkasta sig Adam. Hon flydde till öknen och där sägs det att hon avlade de första häxorna, vampyrerna och demonerna. För enligt någon i den judiska skapelseteorin så var Lilith, Adams första fru. Hon skapades tillsammans med honom, men oberoende av honom, och därför blev hon lika stark som honom. Hon är den självlysande månen som inte ser solen som sin överman. Hon påpekade att hon var jämställd med honom. Hon ansåg att de var jämlika och hon vägrade därför att vara underst vid den sexuella akten och överhuvudtaget så vägrade hon vara underställd mannen. 

Lilith blev förstås utslängd från paradiset med dunder och brak. Eller frågan är om det inte var hon själv som skapade detta dunder och brak när hon vände Gud och Adam ryggen. Min egen teori är att jag tror att hon inte “pallade mer” så hon drog och så stod Gud och Adam där som två fågelholkar. Lilith nämns i Gamla Testamentet, men aldrig att hon varit Adams första fru eller dylikt. Enligt präster så är Lilith en utombiblisk myt. I bibeln anses hon som en ökendemon, rätt och slätt, och hon nämns bara i förbifarten. Lilltis namn finns bara med på ett ställe i bibeln. Där står: Det blir ett tillhåll för ökendjur och hyenor, en plats där gastar möts. Där håller också Lilit till och finner en plats att vila. Jes 34:14. Sen kan man ju tolka det som man vill. Man får egentligen inte ens reda på vem/vad denna Lilit är.

Lilith och Lucifer..


Så myten om att hon skulle vara Adams första fru kommer från en anonym medeltida text Alphabetum Siracidis, Othijoth Ben Sira”. Även inom Kabbalistisk mystik står det om att Liliths kulle ha varit Adams först fru. Vissa religioner tror att Lilith skickades ner till helvetet och där träffade hon Lucifer och gifte sig med honom. Han som var en av Guds änglar men som blev störtad från himlen. Lucifer, den fallna ängeln. Ja, nu börjar det bli lite snurrigt. Jag stannar här angående detta med Lucifer och Lilith.


Tillbaka till Lilith. Hon tillhör natten och skuggorna, det mörka och som ni vet så har jag alltid känt en dragning till det mörka. Det förbjudna och abstrakta. Jag vet inte varför…men så är det. Det kanske har med mina tidigare liv att göra. Jag har alltid fascinerats av Lilith då hon står för så mycket som jag är men inte vågar visa. Lilith var kvinnan som inte männen kunde tämja och på grund av det så blev hon bestraffad. Lilith var nog en av de första feministerna och som kom att få spela den blodsugande demonens roll. Jag tror att jag faktiskt mötte och upptäckte Lilith i
“Sagan om isfolket”. Och av någon anledning så fångade hon mitt hjärta. Blott 14 år gammal. Men jag minns inte i vilken bok det var jag mötte Lilith. Jag älskade böckerna Sagan om isfolket. Även om könsrollerna är åt fanders och att det är ett å annat så kallat tantsnusk i. I Loved them all anyway!

Lilith den kvinnliga urkraften och representerar det vilda och det köttsliga, det vulgära och sexuella. Hon är stark och låter ingen sätta sig på henne, hon vågar och vill. Ja, man kan ju säga att hon har sidor som jag önskar att jag hade lite mera utav. Jag önskar faktiskt att jag vore lite tuffare, sexigare och farligare än vad jag är. Men man kan ju inte få allt i livet….eller? Lilith är vida berömd. Det finns operor skrivna om Lilith, det finns en feministisk tidskrift som ges ut i New York under namnet Lilith, eller fanns i alla fall. Det finns ett tjejrockband som anknyter till Lilith, och en hel del skönlitteratur som berättar om kvinnan Lilith. Så hon finns ibland oss lite här och där. Och i svensk folktro sägs det att övernaturliga väsen som tomtar och skogsrået härstammar från Lilith.

Namnet Lilitha Hex…

Min blogg heter ju Lilitha Hex, och det är ju numera mitt häxnamn. Man kan se det som ett arbetsnamn. Som på mitt jobb. Där kallas jag oftast för fröken istället för mitt riktiga namn. Ja ni förstår vad jag menar. Det har tagit sin tid men nu känner jag att jag har växt i namnet. Det var många år sen som jag kom i kontakt med Lilith, demonernas moder. Hon stod för allt det där som jag inte vågade stå för, men som jag har börjat närma mig genom åren. Lilitha är alltså i min mening en liten mildare form av Lilith. Alltså att jag satt ett a i slutet för att få namnet att mjukna lite. Ja, det är så jag tänkte när jag tog mitt häxnamn för 7 år sen. Jag började med Lilitha och sen lade jag till namnet Hex för att förtydliga namnet ytterligare.

Jag är ingen djävulsdyrkare…

Man kan tycka vad man vill om denna Lilith. Och visst har mån många hemska drag om man vill se det från den sidan. Ja, man skulle kunna skriva en hel bok om denna varelse. Kanske jag gör det en mörk dag. Det var ju ändå hon som kom till mig och startade upp ett och annat. Hon och Lucifer. Det finns hur mycket som helst om henne. Detta är bara en liten del och mina egna tankar och tolkningar. Men nu räcker det för denna gång. Vill också passa på att förtydliga om att jag absolut inte är någon djävulsdyrkare, satanist eller håller på med blodiga ritualer och sånt. Jag dricker inte blod och äter inte småbarn heller. Jag är inte ens elak. Snarare tvärtom. Jag hoppas ni som läst detta är kloka nog att inse att detta bara är ett intressant ämne för mig. Den mörka sidan kommer alltid att intressera mig då jag vistats där så många gånger. Vet att många får stora skälvan fort man skriver om den mörkare sidan.

Jag anser att vi behöver den mörka sidan också, för att förstå livet. Att förstå smärtan som kommer till oss ibland. Att förstå sorger och svek. Vi måste lära oss att hantera det på ett klokt och kärleksfullt sätt. Att bli vän med fienden är inte alltid så fel. Och om vi inte vågar ge oss in i mörkret, hur ska vi då kunna besegra det?

Och angående orden “Sem Ham Forash” så är det Lilith´s hemliga trollformel. Tror det är namnet på gudens namn som inte får uttalas. Opps! Sem Ham Forash. Dessa ord sa hon och sen försvann hon. Och jag gör detsamma. För den här gången. Nästa inlägg kommer att handla om självaste Lucifer. Spännande…

Sem Ham Forash.

POFF!

Puss å kram/Lilitha Hex

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke