List

Halloween, Samhain och Hels afton

1

13 dagar kvar till Samhain/Halloween den 31 oktober

mina pumpor

Jag älskar Samhain/Halloween på många olika sätt. En spännande tid då pumpor får liv och när dimman mellan världarna skingras. Livet möter döden. Döden möter livet. Reflektion. Transformation. Dagen närmar sig sakta men säkert.

Men hur är det? Har ni ordning på dagarna? När är det egentligen Halloween? Om inte, ska ni få ordning lite på dagarna här. Den 31 oktober så är det Samhain eller som vi också kallar det Halloween. Samhain är en keltisk skördefest där man firade sommarens slut, och som ofta ses som det keltiska nyåret. Man trodde att gränsen mellan vår värld och de dödas värld var som tunnast under denna tid. Festen började den 31 oktober. Samhain eller Halloween i Amerika firas alltid den 31 oktober. Här i Sverige är det väl lite si och så med själva halloweenfirandet. Man brukar väl ta det helgen före eller helgen innan Alla Helgons Dag för att inte störa gravsmyckningen och reta kyrkan. Men här råder flexibilitet. I år sammanfaller dagarna dock på samma dag den 31 oktober. Personligen ska jag både till kyrkogården och gå på Halloweenfest den dagen.  Så kan det bli ibland.

Vi som följer Gudinnan firar, om inget annat i livet händer, Samhain/Halloween den 31 oktober/1 november. Det är en viktig dag för oss. Just ordet Samhain är keltiska och betyder november. Och med andra stavningar som typ, Samhainn eller Samhuinn, betyder det för-festen. För att tydliggöra det hela. Samhain är alltså egentligen den 1 november, men som ofta annars så börjar man firandet kvällen innan solen går ner. Den 31 oktober kan alltså kallas för Samhain-afton, fast det gör man ju inte. Utan man säger Halloween. Halloween kommer av engelskans all hallows eve, alltså namnet på kvällen före allhelgonadagen. 

Kort och gott…
  • Den 31 oktober är alltså All hallows eve, HalloweenÄr en dag som alltid infaller 31 oktober, och är alltså aftonen/kvällen innan Samhain som äger rum den 1 november. Ungefär som julafton och juldagen. 
  • Den 1 november så är det AllhelgonadagenÄr en dag som alltid infaller 1 november. Då hedras alla de helgon som inte hade egna dagar i almanackan. Helgon kallas människor ”som i ord och handling har visat att Gud lever”.
  • Den 31 oktober, i år, så är det Alla Helgons DagAlla Helgons Dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. I år blir det alltså den 31 oktober och är den kristna varianten och som förr firades till minne av kyrkans alla helgon. Numera är det även då vi minns och hedrar våra egna döda nära och kära. Vi åker till kyrkogården och tänder lyktor och ljus. Gravarna smyckas med blommor, och ljusen brinner i skymning och mörker.

Sådär, hoppas ni nu blivit lite klokare på de här dagarna. Man bör alltså inte blanda ihop “Alla Helgons Dag” med Halloween, då det är 2 olika högtider, eller också kan man säga att det är samma högtid men med 2 olika riktningar. Nu blev det lite snurrigt, men ni förstår nog vad jag menar. Grundtanken är dock detsamma, alltså att hedra och minnas de som lämnat oss.

Häxans nyår

Häxan lever i cykler, alltså förändringar som vi genomgår från födelse till död. Här har allt sin början och allt ett slags slut. Allt i livet förändras, dör och spirar på nytt. Inte bara i människolivet, utan även livet runt oss och i naturen. Blommorna dör, löven faller och träden blir kala. Jorden är din moder, en sprudlande varm feminin kraft, en urkraft, som ger dig liv och överflöd. Någonting dör för att något nytt ska födas. Livet börjar på nytt. Moder jord byter klänning och förbereder sig för den kommande mörka årstiden. Glöm inte bort att vårda henne ömt.  Det är en speciell tid på året. En känsla växer inom oss. Något vaknar. Nu är det även häxans nyår och många häxor har invigningsfest. Nya häxor deltar i cirkeln. Häxorna tjuter och dansar runt bålet. Vindarna flämtar och skuggorna darrar. Det är häxfest. Firandet börjar vid solnedgången den 31 oktober och pågår till solen går upp igen. Nu försvinner även alla älvor ner till jordens inre och dyker inte upp förrän vårens varma vindar kommer. Det är Samhain. Halloween.

 Hels afton

Alla helgons dag, Halloween, kallas även för Hels-afton. Slöjan över de dödas rike lättar och Hel träder fram ur skuggorna. Bli medveten om underjordens Gudinna. Bli medveten om urmodern, den gamla haggan och den visa kvinnan som ser livets olika skiftningar i dödens kalla mörker. Hon ser vad som varit, vad som är och vad som skall komma skall. Hon vet hur dimmorna ska skingras och visar dig vägen ner till avgrundens mörkare salar. Hon kan vägen till Helsheim. 

Hels afton, är de dödas afton. Gamla traditioner säger att slöjan mellan världarna är som tunnast vid just vid denna tid på året och är därför en högtid när man lättare kommer i kontakt med andra dimensioner. Pumpor får liv och döden är närvarande. Förändringens tid är här och 10659312_552376234864227_2016420660631496838_ndet kan bara bli bättre nu. Mörkret växer och vi ger oss in i den mörkaste perioden av året. Vi förnimmer döden som en granne intill oss. Döden står för förändring. Vi minns dem som har lämnat oss och hedrar dem. Då slöjan till dödens rike är tunnare nu står du nära döden liksom du står nära livet. All död rymmer förvandlingens kraft. En tid för att ära våra förmödrar och förfäder, att säga farväl till dem som lämnat oss under året. Det är även ett bra tillfälle att säga allt det där som du så gärna velat säga, men aldrig hann att säga. Ägna dig åt de nära och kära, både döda som levande. Ta fram fotografier på dem som finns i andevärlden. Minns och hedra dem. Tänd ett vitt ljus för livet och ett svart ljus för döden och sitt tillsammans med dina nära och kära och tala med dem om året som har gått. Tala om mörkret, om hoppet som finns inom dig. Se dig själv i en spegel. Tänd ljus, blunda, reflektera över allt det goda du har omkring dig. Tänk på döden och visualisera allt som vissnar omkring oss, allt har ett slut. Känn även livet som är här och nu. Känn kärlek och var tacksam över att du är den du är. Du lever, du finns och du andas. Vilken gåva.

Traditioner vid Samhain/Alla Helgons Dag är: Att ställa ut en tallrik med mat till de dödas själar. Eller ställ fram en extra tallrik på middagsbordet. Man kan även ställa ett ljus i fönstret för att visa själarna vägen till ditt hem. 

Dekorationer som passar nu är: Nötter, frön, rovor, pumpor, granatäpplen, dödskallar. Färger till denna högtid är: Svart, svart och svart. Men även orange, lila, blodrött, silver, höströd och mörkblått.

Att äta under denna högtid kan vara: Rödbetor, äpplen, majs, nötter. Pepparkakor kan redan börjas att avnjutas, kryddat vin och förstås maträtter med pumpa och rovor i, kål, kålrot, Lök i rödvin, Kyckling i rödvin, lökpaj, rödvinsgelé, vitlöksbröd, oregano, gratänger i olika slag.

Smycka ditt altare med bröd och vin. Bjud in Hel, dödens Gudinna till att vara din hedersgäst. Kanske du kommer att möta Hel som den mörkaghost-girl-forestjpg_543e720bddf2b32574b00ed3 Gudinnan som hon är. Säg hennes namn och märk hur skuggorna skälver. Och om du vill. Fundera över vad Hel står för i ditt liv? Bjud in henne och känn hennes kalla andedräkt när hon smeksamt beträder din skugga. Korparna kraxar och vargarna ylar. Blunda, andas och känn hennes närvaro. Dödens närvaro. Och om du vågar titta ner i avgrunden kanske hon låter dig höra de dödas röster.

Ja, det var lite om dagarna och lite om Hels anknytning till Samhain/Halloween. I nästa inlägg kommer jag att lotta ut ett vackert halsband som du kan ha på dig nu under höstens fester. Missa inte det.

Kram Lilitha Hex

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

1 kommentar

  1. Elisabeth den

    Alla helgonsdag dag, Hels-afton. Hel träder fram ur skuggorna. Ser vad som varit, vad som är och vad som komma skall. Underjordens gudinna.
    Elak med slug smed som var törstig och släde sin själ till djävulen för att få en slant till starkt att dricka. Blev varken insläppt i himlen eller helvetet irrar omkring på den irländska landsbygden men en lykta av en kålrot/rova.

Lämna en tanke