List

Min stora feta pumpa…

0

21 dagar kvar till Samhain/Halloween den 31 oktober

Jag har i många år planerat att sätta pumpafrön. Och jag vet inte hur många påsar med pumpafrön jag har köpt genom åren. Tänk vad kul att kunna få en egen pumpa att ställa fram till Halloween. Så i år tog jag mig i kragen och faktiskt satte mina frön i våras/försommaren. Eller egentligen var det min dotter som gjorde det och jag liksom hängde på. Annars hade nog fröpåsen blivit stående i skåpet i år igen. Tur man har en liten häxunge som styr och ställer i bland. Vi satte våra frön i små krukor. Det tog några dagar men så en morgon såg ett litet frö dagens ljus för första gången. En liten grön filur stack upp där i jorden. Vi vart överlyckliga. Sen dröjde det inte länge förrän nästa kruka stoltserade med en grön liten filur också. Vi lät dem stå och växa till sig i ett par veckor. Tyvärr missade jag att fotografera detta.

11870736_10153288884078089_5901197426555508836_nVi gav våra små filurer kärlek och omsorg. De växte och blev större. Så blev det dags att plantera ut de små liven som inte var riktigt så små längre. Fast de såg inte mycket ut för världen. Och vi funderade över om detta verkligen skulle komma att bli något. Men vi satte försiktigt ner dem i vårt land som vi byggt upp. Det tog sin lilla tid. Men så en dag började plantorna få liv ordentligt. Jag gödslade lite i jorden runt plantorna. De växte på och till slut blommade de. Mitt lilla pumpaland frodades med vackra gula blommor. Massor av vackra gula blommor. Oj, vad mycket pumpor det skulle bli. Trodde jag. Men säg den lycka som varar. En efter en började de vackra gula blommorna vissna för att sen helt sonika falla av. Jag blev lite fundersam först. Varför ramlade blommorna av? Var skulle själva pumpan börja växa? Jag såg inte en tillstymmelse till någon pumpatillväxt. Jag som hade tänkte mig en 2o kilos pumpa till Halloween…hahaha. Skämt åsido. Vad hade jag gjort för fel? Jag gick in och googlade på pumpor helt enkelt och där fick jag reda på ett och annat.

Min stora feta pumpa…not

Jag läste då att det finns hanblommor och honblommor. Såklart. Men jag tänkte inte på det, på det viset.12112250_10153388108308089_4636814304194906705_n Jag fick även reda på att hanblommorna oftast blommar först för de är inte så beroende av värme som honblommorna är.  Och någon riktigt värme har det väl egentligen inte varit i sommar. Jag började förstå ett och annat. Jag gick ut och kollade på alla mina blommor och vilket blomkön de kunde tänkas ha. Heter det ens blomkön? Jag vet inte, men jag skriver så. Jag läste och såg hur en hanblomma och en honblomma skulle se ut. En hanblomma har en rak stjälk. Honblommorna har som en liten kula på stjälken, som en liten gravidmage, innan knoppen/blomman. Och tänk. Utav typ 1000 knoppar och blommor i mitt pumpaland hittade jag ingen som hade en liten kula på 12106768_10153388108588089_7688378614412145731_nstjälken. Förstås. Alltså hade jag inga honblommor och ingen pollinering kunde ske på rätt sätt. Alltså, hanblomma + hanblomma ger inga små pumpabebisar. Suck! Men då förstod jag i alla fall varför blommorna sonika hade ramlat av. De var helt enkelt obefruktade. Men skam den som ger sig. Jag gick ut och tittade igenom plantorna igen. Det tar tid att titta igenom mitt enormt stora pumpaland på en kvadratmeter. Och tänk, jag hittade en liten skälvande honknopp där i det mansdominerande pumpalandet. En stackars liten honknopp som säkert snart kommer att frysa ihjäl. Hon låg där och frös och kippade efter luft. Men jag tog reda på den och lade upp den på en kruka för att skydda den lite. Kanske, om det blir lite soliga dagar framöver, att den överlever och kan pollineras. Antingen via insekter eller så får jag hjälpa naturen på traven med en liten pensel. Vi får se hur det går. Kanske jag kommer att få en liten pytte-minipumpa på några gram till Halloween i alla fall. Blir nog svårt att karva ut den bara…hahaha. 

Nästa års pumpaodling

Jaja, det blev ingen stor fet pumpa i år. Men man lär sig något nytt hela tiden. Nu vet jag bättre och är mera förberedd inför nästa års pumpaodling. Att tänka på:

  • Jag måste så pumpafröna tidigare på förvåren
  • Minnas att hanblommorna kommer först då de inte behöver samma värme som honblommorna
  • Rensa och hålla koll på när honblommorna kommer
  • Hålla koll så pollineringen sker
  • Hoppas på en riktigt varm sommar

Då hoppas jag att vara mera på alerten. Kanske jag får min 20 kilospumpa nästa år. Ja, det var lite om mitt liv som farmare. I nästa inlägg kommer jag att skriva mera om pumpan och hur den hittade till den spökliga Halloweentraditionen. Och är pumpan verkligen en frukt? Mer om det i nästa inlägg

Kram “Farmare” Lilitha Hex

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke