List

Flygsalva

0

Flygsalva kallas den omtalade häxsalvan som gjorde att häxorna kunde flyga till Blåkulla och vara med i häxsammankomster. Och enligt en sägen använde sig häxorna av fett från odöpta barn som de dödat. De smörjde in sig själva och sina kvastar, eller gärdsgårdar och for iväg upp i luften och skrämde allt som kom i deras väg, den såkallade häxritten. Och de som har läst Sagan om Isfolket kanske minns hur häxan Sol tillverkade sin egen flygsalva för att få åka till Blåkulla, (Del 3, Avgrunden).

Häxhammaren

Häxhammaren

På medeltiden trodde man verkligen att häxorna transportera sig genom luften på en kvast eller annat man kunde använda sig av. Att häxorna kunde flyga uppe i luften berodde på att de hade sin flygsalva. I boken “Häxhammaren” från 1500-talet står det att häxsalvan minsann gjorts från direktioner från Satan själv. Och för att få en perfekt salva användes fettet från odöpta och döda barn som grävdes upp ur sina gravar. Eller i värsta fall kidnappades odöpta barn och dödades för att man skulle komma åt deras kroppsfett. Till det tillsatte man giftiga örter som alruna, odört, spikklubba, belladonna, revfingerört osv. Och till detta lite finmalet mjöl av finaste vete

Örter som sägs ingå i flygsalva

Här är några av de örter som sägs ingå i flygsalvor: Vildpersilja, stormhatt, poppel, sot, saft från palsternacka, fingerört, fladdermusblod, bär av belladonna, olja, fyrklöver, alruna, spikklubba, odört, rölleka, bolmört, opium, revfingerört och förstås fett från odöpta barn. Eller det duger lika bra med fårtalg. Många av dessa örter har används och används fortfarande i dagens medicin. Belladonnan finns i pupillutvidgande mediciner liksom fingerborgsblomman i hjärtmediciner och bolmörten använde man förr i tiden som sömn- och bedövningsmedel. Bolmörten har man även hittat i forntida vikingagravar. Om du inte känner för att göra din egen flygsalva så finns den självklart att köpa på nätet. Men köp på egen risk. 

flygsalva

Insmörjning

Insmörjning

De här salvorna användes av häxor, trollkunniga och örtkunniga för länge sedan i tiden. Och de visste oftast hur salvorna skulle användas även om nog en och annan dog på kuppen. De smörjde in sig där huden var som tunnast på kroppen, som vid könsorganen, för att drogen skulle tas upp så fort som möjligt i kroppen. Andra ställen att smörja in sig på var under fötterna, tredje ögat, nacken mm.  Dessa blandningar av flygsalva är alltså rena drogsamlingen och är inget man bör blanda ihop själv. Häxorna kände till den rätta doseringen och det krävdes mycket övning och mycket försiktighet för att klara av dessa blandningar.  Det sägs att en tysk häxforskare som gjorde sin egen flygsalva dog när han testade den. Så detta är verkligen inget att leka med. Men intressant att läsa om är det förstås.

Försiktighet

Det bör noteras att giftiga droger som stormhatt, odört och belladonna även absorberas genom huden, och kan orsaka förvirring, yrsel, oregelbunden hjärtverksamhet och till och med andnöd. Det var nog dessa effekter som ”häxorna” utnyttjade för att få känslan av att flyga, (astrala resor), genom luften. Det här är farliga örter och alltså inget att rekommendera. Liknande salvor användes redan under den antika världen då detta användes för att uppnå visioner, liksom indianerna gjorde med sina svampar. För att inte prata om dagens alla konstiga droger som finns. Och förmodligen var det liknande salvor, (droger), som kan förklara de hallucinationer som de örtkunniga människorna upplevde när de flög iväg på sina astrala resor. Fast under den stora häxjakten stod kyrkans män på sig och hävdade att häxor faktiskt kunde färdas i luften. Så var det bara. Och självklart var det väl så…eller?

Recept av flygsalva av belladonna 

Ur “Häxans Handbok” av Dannier Druehyld

  • Plocka några vackra blad av belladonna samt de gröna bären eller blommorna. Tillsätt 1 fyrklöver, 1 rölleka, 2 blad revfingerört, en liten näve poppelknoppar och en rejäl klick fårtalg. Bladen finfördelas och stöts tillsammans md bär eller blommor i en mortel.
  • Fettet smälts i en gryta av järn eller koppar. Hälften av belladonnablandningen och skyddsörterna rörs ner i fettet och värms på svag värme 1 timme. Resten av örterna tillsätts och salvan får sjuda (inte koka) i 3 timmar. Större växtdelar tas bort. Man kan tillsätta lite patchouli, henna, eller gräsolja som väldoft.

Salvan förvaras i ett salv-horn, eller smörjhorn. Den har lång hållbarhet och bör förvaras svalt. “Det här är mitt eget recept och salvan har blivit ordentligt prövad vid en rad häxsabbater. Man blir glad och klarsynt av den – men jag har inte lyft från marken”, berättar Dannie Druehyld.

Förresten så har smörjhornet bytts ut mot kaffekokare på de många bilder som numera finns på häxor. Tiderna förändras, liksom sägnerna gör. 

häxritt

 

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke