List

Häxhjärta

6

Jag har nu varit sjukskriven i över ett år. Det var för ett år sen jag brakade in i den berömda väggen. Diagnos: Utmattningsdepression. Men jag är på väg ut ur den. Det har börjat bli lättare att flaxa med vingarna. Sorgen har sakta bytt skepnad och även om den finns kvar har jag lärt mig att hantera den på annorlunda sätt. Sorgen får inte ta över livet

Det känns inte riktigt lika tungt att leva som det gjorde för ett år sen. Jag håller på att skriva på en ny bok och som har arbetsnamnet ”HÄXHJÄRTA”. Att skriva är min själs egen terapi, ett sätt att bearbeta alla konstiga tankar som kommit till mig. Min bok, mitt liv. Och den handlar inte om häxerier och magi på det sätt man skulle kunna tro. Då kan man ju undra varför jag kallar boken för “HÄXHJÄRTA” när den egentligen handlar om mitt liv med ångest, panikattacker och depression. Men låt mig då förklara en sak för er. Det ena utesluter inte det andra. Magi kan se ut på olika sätt. Och jag vill här berätta om vad “HÄXHJÄRTA” är för mig. Och bara så att ni vet. Att leva med ångest, panikattacker, depressioner, dödsångest osv har inget med att göra vad vi är eller kallar oss. Det kan slå till hos vem som helst. Många kallar mig för häxa, vissa skojar om det och vissa anser verkligen att det är så. Det gör mig detsamma vad de än kallar mig. Vad är en häxa egentligen? Och vem bestämmer egentligen om man är en häxa eller ej? Inget jag kommer att gå in närmare på. Känslan ligger i betraktarens ögon. Men visst vandrar jag häxans väg

För att förtydliga mig. Glöm nu inte att detta är utifrån mig och mitt sätt att tänka och tycka.

Att säga att jag lever som häxa är för att jag valt att vandra med Gudinnor, blommor och djur, ja, med allt som finns och lever omkring oss. Jorden är vår stora Moder som ger och tar. Jag känner ett samband med det som varit och med det som kommer. Mina minnen är en stor och viktig del av mig och framtiden är lika viktig den. Att nå sina drömmar och nå sina mål. Att hitta sitt inre hem. Ibland är livet roligt och levande men ibland så innebär det även sorg och smärta. Jag ser alla orsaker och händelserna som nödvändiga småresor som jag måste göra för att växa och utvecklas som människa. Ibland så överlämnar jag allt till universum och låter det som komma skall får komma. Men ibland vill man vara med och försöka påverka och då använder jag mig utav olika magiska ritualer. På sätt och vis låter jag magin styra mig på rätt väg, men ändå med universums kosmiska lagar i åtanke. Hur tänker då jag om magi? Jo, magin är ett sätt där man med tanken och energier försöker att påverka det vi har och önskar omkring oss. Magi eller trolldom, som det också kan kallas, är en verklighetsuppfattning som är grundad i övertygelsen om att vi människor kan påverka den fysiska världen genom att ha kontakt med övernaturliga makter och få hjälp därifrån.

Men..

häxdans

Att ta fram häxan inom sig handlar också om att hitta sig själv och sina rötter. Att våga vara sig själv och lyssna på sin intuition och lita på den. Att gå på magkänslan. Att vara uppmärksam på varje tillfällighet som kommer i ens väg, och försöka se möjligheter i stället för begränsningar. Att vi respekterar varandra vad vi än väljer att göra eller hur vi ser ut. Att inte döma andra, vi gör alla våra egna val. Vi skapar alla vår egen verklighet djupt inom oss själva. Och ibland så tappar vi bort den under resans gång, som jag gjort nyss. Då måste man stanna till. Förändra. Jobba inåt. Där har du en del av magin, att tränga in i dig själv, in till ditt eget magiska rum. Mitt hem. Mitt Häxhjärta. Flum, flum, jag vet. Men det är så det är för mig. Folk får tycka och tänka vad dem vill. Jag är 50 år och det är på tiden att jag börjar leva mitt liv på det sätt som jag vill och inte som andra vill. Detta är magi i allra högsta grad. Vardagsmagi.

Att leva med magi i vardagen innebär ju inte att man går och sprätter med en trollstav hela dagarna och trollar fram sådant man behöver eller vill ha. Eller att man går omkring och förvandlar människor man inte tycker om till grodor eller liknande. Nog för att det skulle vara skönt ibland men riktigt så enkelt är det ju förstås inte. Förresten, jag minns en gång när min son var liten och han hittade min trollstav och sa: Snälla mamma, trolla mig inte till en groda… Självklart gjorde jag inte det när han bad så snällt. För barn är magi verklighet, visst är det underbart?

Magi är verklighet

Magi är alltså för mig ett sätt att använda sin vilja till att åstadkomma förändringar i livet och det du har omkring dig, att du riktar energi mot de mål du önskar. Allt i universum är skapat av energi och allt du kan se och allt du inte kan se, består också av energi. Så allt handlar om energier och vad du gör med dem. Och det bästa är förstås att ha goda avsikter innan man slänger iväg en önskan. För som du vet så kommer det du önskar tillbaka till dig på ett eller annat vis, både på gott och ont. Det som är viktigt är att man lär sig att känna, forma och rikta kraften eller energierna på det sätt som gynnar alla. Magi är en händelse som kommer till dig för att du förtjänat det. Du vet de där karmafraserna, som man sår får man skörda, som man bäddar får man ligga osv. Så på så vis kan det ju vara enkelt om man bara tänker på hur man är och beter sig. Den fyller allting, levande varelser och döda föremål, på ett eller annat sätt. Jag tror att vi människor kan, om vi bara vill, använda den kraften för att påverka oss själva och vår omgivning och på så vis utvecklas som människa vad vi än kallar oss.

magiska systrar

Ur filmen, Magiska systrar, en film jag verkligen gillar.

På ett sätt kan man säga att magi bara är en liten del av en häxas vardag, om man tänker på ritualer och besvärjelser och sådant. Men å andra sidan kan man också säga att magi finns i allting som vi gör, eftersom magi i grund och botten handlar om oss själva, som i transformation, kreativitet och andlig utveckling, alltså vår sanna väg i livet. Alltså att leva ett så bra liv som möjligt för sig själv, alla och allt levande omkring oss. Detta är förstås inte helt enkelt då vi alla har våra dagar då vi bara vill skrika ut alla våra våndor och smärtor som kommer till oss. För att inte tala om alla gånger vi blir irriterade på andra människor och saker omkring oss. Ja det händer till och med att man har lust att slänga i väg en förbannelse på någon då och då, och det är mänskligt så länge det stannar i tanken. Men oftast så lugnar vi ner oss, tänker efter och inser att även vi är en bricka i universums spel. Vi kan bara försöka att göra så gott vi kan.

På samma gång så är det viktigt att våga gråta ut och visa hur man känner. Att visa att man finns och att mina känslor också räknas. Att lära sig att inte förneka sig själv. Man måste försöka att se det goda man har omkring sig i livet och sortera bort det som man inte behöver eller sårar. Och vi måste vara noggranna med vilka beslut vi tar för när man fattar viktiga beslut i sitt liv, då sätts hela universum i rörelse. Men fast jag blir kallad för häxa då och då så är jag nog allra mest mamma, fru och syster. Men det ena utesluter inte det andra så jag har börjat leva i ett kombinerat liv av alltsammans. En ”Häxmafrusys”, japp, där uppfann jag nog ett nytt ord va? Sådär, då vet ni lite om hur jag står när det gäller den biten, häxbiten. Kände bara att jag ville förklara detta.

Men för att återgå till vad jag skrev i början av texten. Just nu är inte livet helt på topp och jag orkar inte med så mycket häxerier just nu. Livet liksom rinner som sand ur mina händer. Och det är tråkigt att mycket av det som ligger mitt hjärta närmast blir bortprioriterat av min sorgsna själ. Den orkar inte. Den behöver fortfarande vila och ägna sig åt den inre smärtan som finns där. För den finns kvar.  Det är en smärta och tomhet efter något som jag inte riktigt kan ta på än. En inre längtan finns där, djupt rotat bland mina instinkter. Minnen. Känslor. Mina tidigare liv kanske vill berätta något för mig? Men jag orkar inte lyssna på det fullt ut just nu. Allt har sin tid. Jag vet att jag har en inre längtan tillbaka till naturen. Att bo på landet fri från stress och avgaser. Att gå barfota och känna närvaro med alltet. Att bli omfamnad av stjärnorna. Att lyssna på tystnaden. Att förstå mörkret. Att känna hur mitt häxhjärta slår tryggt och stabilt. Sakta och säkert. Igenkännande. Mitt häxhjärta är länken till mitt inre hem. Mitt ursprung. Jag vet att jag är på väg att närma mig det liv jag är ämnad för. Sanden som rinner genom handen har plötsligt blivit magisk…

 

hand i sand

 

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

6 kommentarer

 1. Viveca Cruickshank den

  Fint skrivet! Lycka till med ditt Häxhjärta/ditt liv! Kram på dig♥

 2. Vivi den

  Kram kram vivi

  • lilithahex den

   Kraaaam.

   • lilithahex den

    Tack sötnos. Kram

 3. Helena den

  Så vackert skrivet! Jag riktigt ser hur tangenterna glöder och det känns att de kommer från hjärtat ditt. Du skriver så fint och klokt!
  Tack för att jag får ta del av det.
  Varm kram

  • lilithahex den

   Tack, för att du vill ta del av det jag skriver. Kram Lilitha Hex

Lämna en tanke