Lista

Häxan och katten…

0

 

Vet ni. Mitt jobb tar så mycket tid och energi för mig så att jag knappt hinner med med min andligare sida eller vad jag ska kalla den. Därför känner jag att jag måste få skriva av mig lite så här i bloggen. För jag känner ju hur häxan inom mig blir lite frustrerad över att inte få någon uppmärksamhet. Så jag tänkte nu i ett par inlägg berätta om olika djur som ofta förknippas med häxor. Och lite historia bakom det. Jag personligen älskar historia. Den berikar mig verkligen. Å då speciellt historien som har med häxor att göra. Och jag tänker börja med häxornas alter ego. Katten. För som häxa måste man ju absolut ha en katt. Annars är man ingen häxa. Nej, jag bara skojar, så är det förstås inte. Det finns massor av häxor som väljer andra djur såklart. Men ofta när man ser bilder på häxor eller gamla påskkort och dylikt så finns där oftast en katt med på ett hörn. Och då speciellt en svart katt. Så på något vis så har man blivit inmatad att svarta katter har med häxor och häxkonst att göra.

Katten är ond…

Inom gammal folktro så trodde man förr i tiden att katten förvandlades till en häxa när den blev gammal, och att dessutom häxor kunde förvandla sig till katter. De trodde, speciellt de kristna, att även katten hade samröre med Djävulen. Katten började på så vi småningom att förföljas av dåligt rykte. Man började associera katten med ofog, sjukdom och synd och som förstärkte häxans magiska kraft. Och som sagt var så var det speciellt de svarta katterna som man associerade med häxor. Svart var väl lika med syndens färg. Och om en katt korsade vägen så. Tvi, tvi tvi! 

Så påven Gregorius IX skrev i en kungörelse 1233 att katter minsann användes i djävulsdyrkan och borde utrotas, vilket då resulterade i massbränningar av katter. Detta bidrog förmodligen hundra år senare till att digerdöden fick en så kraftfull spridning då råttor ökade i antal när katterna blev färre. Ja, förnuftet försvann under påvens fina mössa där nånstans under högmässorna.

Katten har också sedan urminnes tider använts som medhjälpare inom healing med goda resultat. Och det kan man ju känna själv. Man blir verkligen avslappnad när katten ligger, ihoprullad som ett litet nystan, och sover bredvid. Och den ger verkligen tröst i svåra stunder. Det kan både jag och min familj skriva under på. Katter är experter när det gäller att förmedla mellan döda och levande. Så det är klart att det är bra att ha med en katt på ”kvastfärden”, för man vet aldrig vad man stöter på för konstigheter.

När min pappa dog…

Jag minns när min pappa hade dött. Jag låg uppe i sängen och grät helt förtvivlat. Min man och Lovisa var också med. Vi låg alla tre i sängen och grät och sörjde. Den värsta dagen i mitt liv. Och vår katt Kleo är inte den som brukar dyka upp sådär om man säger så. Men den här gången kom hon och lade sig mitt bland oss. Då kände jag vilken otrolig healingkraft hon kom med. Vår goe Kleo.

Ja, det var lite om kattens anknytning till häxan. Det finns några djur som fått en speciell anknytning till häxan. Som ormen, spindeln, kråkan/korpen, fladdermusen osv. Vi får se vilket djur jag väljer att berätta om nästa gång jag skriver. Du är välkommen att läsa. Nä, nu är det lördag och aftonen börjar dra ihop sig. Dags att samla ihop familjen för lite lördagsumgänge. Hoppas ni får en fin lördag. Till dess. Ha det gött.

Puss & Kram Lilitha Hex

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke